Als je een beetje handig bent kun je nestkastjes maken voor vogels, overwinteringskastjes voor vlinders of een bijenblok waarin solitaire bijen kunnen wonen.


Bijenblokken maken

Niet alle bijen leven in een bijenkorf, er zijn ook bijen die alleen leven. Die bijen noemen we solitaire bijen. Ze stoppen hun eitjes in kleine gaatjes samen met wat voedsel, en dat gaatje metselen ze dan dicht met aarde en strootjes. Je kunt de bijen een plek geven in de tuin, door een bijenblok te maken. Dat is een blok hout met een heleboel gaatjes van verschillende groottes, waar de bijen hun eitjes in kunnen stoppen. Je kunt het beste gaten met een diameter van 3, 4, 5, 6 en 8 millimeter boren. De gaten moeten zo diep mogelijk gemaakt worden en aan de achterkant dicht zijn. Neem dus een dikke schijf. Naaldhout is hiervoor niet geschikt in verband met de hars die hieruit lekt. Hang het houtblok op een zonnige, liefst droge plek. Laat het iets schuin voorover hangen, zodat de regen niet in de gaten loopt. Wanneer een gaatje is opgevuld met een beetje klei weet je dat het gaatje in gebruik is genomen.
Ook van stukken rietstengel, bamboestokjes en vlierstengels maken deze bijen graag gebruik. De stokjes moeten aan een kant open zijn en aan de andere kant dicht.
De extra hulp voor bijen moet het hele jaar door buiten blijven hangen. De meeste bijtjes brengen namelijk als pop de winter door in het blok en komen in het voorjaar naar buiten gekropen. Als dichte gaatjes weer open zijn, is het bijtje dus alweer gevlogen.
De Vlinderambassade is de jeugdsite van De Vlinderstichting.